Dieren met zintuigen’ is één van de onderverdelingen, waarnaar in de begrippen diersoorten en evolutiestap verwezen wordt.

Enkel uiterst primitieve dieren als neteldieren (kwallen, koralen, zeeanemonen) en sponzen hebben geen hersenen. Alle later geëvolueerde dieren hebben hersenen nodig zodat ze kunnen bewegen en zintuigen gebruiken om voedsel te zoeken, te vluchten voor roofdieren, partners te zoeken voor voortplanting of broedzorg.
Bron 1: http://www.wtnschp.be/biologie/hebben-ongewervelde-dieren-zoals-insecten-en-weekdieren-ook-hersenen-en-kunnen-zij-daarmee-nadenken/
De schedellozen hebben geen schedel, geen wervelkolom en geen gepaarde ledematen...  Het lichaam dankt zijn stevigheid aan de chorda dorsalis, die zich voortzet tot de voorste lichaamspunt. Aan de rugzijde van de chorda ligt het zenuwstelsel: een holle buis (neurale buis) waarvan de voorzijde een hersenblaasje heeft.
Bron 2: http://www.aquariumholland.nl/aqua/Aquarium/Vissen/ostam_afdeling/ostam_schedellozen.html
De schedellozen vormen een onderstam van de stam Chordata (de chorda is een flexibel staafvormig orgaan bestaande uit elastisch weefsel). … De anatomische tekening toont de chorda (2) en daarboven een zenuwkolom (3) met vooraan een hersenachtige plek (1). (klik op onderstaande bron voor figuur met verwijzingen)
Bron 3: https://nl.wikipedia.org/wiki/Schedellozen
Er zijn drie groepen dieren met hersenen: (1) de geleedpotigen (zoals insecten, spinnen, kreeften) en (2) de inktvissen binnen de groep van de ongewervelden, en (3) de gewervelden.
Bron 4: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenen
De geleedpotigen vormen de grootste stam van het dierenrijk en komen in alle leefomgevingen (land, zoet water en zout water) voor.
Bron 5: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geleedpotigen

Zoals de bronnen 2 en 3 vermelden, beschikken de schedellozen over een primitieve vorm van hersenen die zich vooraan in hun zenuwkolom bevindt. De onderverdeling van dieren met hersenen in bron 4, bevat de schedellozen niet, vermoedelijk omdat hun ‘primitieve vorm van hersenen’ niet als volwaardig genoeg wordt beschouwd. 

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

 

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven