# Egoïsme

Van Dale (online 2017) definieert egoïsme als: Levenshouding van iemand die voortdurend slechts het eigen belang en het eigen welzijn op het oog heeft.

Onze definitie: Wij volgen de definitie van Van Dale.

Egoïsme is geen natuurlijk sociaal gedrag
Zorgen voor het eigen belang en het eigen welzijn, maakt deel uit van natuurlijk menselijk gedrag maar verschilt van 'voortdurend slechts het eigen belang en het eigen welzijn op het oog hebben' waarmee Van Dale egoïsme definieert. Het woordje slechts in deze definitie maakt het verschil uit tussen egoïstisch gedrag en natuurlijk sociaal gedrag, dat altruïsme tegenover groepsgenoten inhoudt.

Egoïsme bij de sociale zoogdieren
Egoïsme is eigen aan de diersoorten in het algemeen en is dit gebleven na het ontstaan van ‘altruïsme tegenover groepsgenoten’ bij de sociale zoogdieren.  Zoals alle evolutionaire veranderingen zijn de sociale zoogdieren ontstaan omdat sociaal groepsgedrag voor meer overlevingskansen van de groep in zijn geheel zorgt en dus ook voor meer overlevingskansen van de individuele groepsleden. Maar dit betekent niet dat deze evolutionaire verandering in de plaats is gekomen van ‘voorrang geven aan de eigen belangen’ maar ermee gepaard is gegaan.
 

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

 

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven