# Godsdienst

Van Dale (online 2017) definieert godsdienst als: 1) het dienen, vereren, aanbidden van God, 2) de gezamenlijke leerstellingen en plechtigheden van de godsverering van een kerkgenootschap

Definitie: Wij volgen de definitie van Van Dale.

Ontstaan van godsdienst
Voor het ontstaan van godsdienst zijn enkele verklaringen gangbaar. De hieronder eerst vermelde verklaring is vermoedelijk ook de vroegste oorzaak van het ontstaan van godsdienst.

  1. Als antwoord op de nood aan de verklaring van natuurverschijnselen waarvoor men geen natuurlijke verklaring had en daarom een bovennatuurlijke veronderstelde.
  2. Als antwoord op de betrachting naar een rechtvaardiger en mooier leven, door godsdiensten voorgespiegeld in het hiernamaals of bij reïncarnatie, ter compensatie van het triestig aards bestaan (cf. Marx: godsdienst is opium van het volk).
  3. Als antwoord op de nood aan morele regels waarvan de invoering het gemakkelijkst aanvaard wordt als ze afkomstig zijn van een bovennatuurlijke/goddelijke autoriteit. We verwijzen naar de godsdienstige overlevering: Mozes die zijn stenen tafelen van God op de berg in de Sinaï kreeg, Christus die ging vasten in de woestijn waar hij boodschappen van zijn Vader kreeg, Mohamed die de koran via de engel Gabriel van God kreeg. 


Onderscheid tussen godsdienst en religie
De woorden godsdienst en religie hebben in het Engels, Frans en Duits slechts één vertaling, wat betekent dat er praktisch geen onderscheid tussen beide begrippen bestaat.

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

 

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven