# Pantoffeldiertje

Pantoffeldiertje


Pantoffeldiertje (Paramecium) is een geslacht van eencellige organismen uit de stam van de Ciliophora (trilhaardiertjes).
Afhankelijk van de soort bedraagt de lengte  tussen de 50 en 300 µm. Het lichaamsoppervlak is bedekt met trilharen die zorgen voor de voortbeweging. Door de asymmetrische vorm draait het diertje zich om zijn lengteas rond als het zich met behulp van de trilharen verplaatst.
De trilharen hebben ook een functie bij het voeden... Om voedsel op te nemen brengt het pantoffeldiertje de voedseldeeltjes met de trilharen naar de orale groeve (peristoom)...
Het pantoffeldiertje heeft twee alternerend kloppende vacuoles. Er is een constante osmotische beweging van water van buiten naar binnen het lichaam. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pantoffeldiertjes

Het pantoffeldiertje is één van de dieren zonder zintuigen. Het filmpje http://www.schooltv.nl/video/het-pantoffeldiertje-leven-in-een-vieze-sloot/ toont dat pantoffeldiertjes zich constant en op doelloze wijze verplaatsen. Autonome reguleringen zorgen voor een consante toevoer en afvoer van water en de opname van voedseldeeltjes. Dieren zonder zintuigen beschikken over geen hongergevoel en hun gedragsmodel beperkt zich tot een tweetal acties:

Gedragsmodel dieren zonder zintuigen

 1. Enkel het ‘intern gebeuren’ bepaalt de louter fysiologische acties en het gedrag van het diertje.
 2. Het extern gebeuren heeft geen invloed op het gedrag van het diertje maar het is er wel en kan dus wel invloed hebben op de ontwikkeling van het diertje.
 3. Deze diertjes gedragen zich anders naargelang de soort bv:
  - Het gedrag van het pantoffeldiertje bestaat uit enkele elementen: het verplaatst zich met behulp van zijn trilharen waarbij het door zijn asymmetrische vorm ronddraait om zijn lengteas, het brengt met de trilharen ook voedseldeeltjes naar de orale groeve en het heeft twee alternerend kloppende vacuoles die zorgen voor een constante osmotische beweging van water van buiten naar binnen het lichaam.
  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Pantoffeldiertjes
  - Terwijl de sponzen zich niet kunnen verplaatsen, omdat ze uit een buis bestaan waarvan één einde vastzit op de bodem. Ze hebben enkele soorten cellen, o.a. de kraagcellen die met een zweephaar het water naar binnen brengen en het voedsel verteren.
  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sponsdieren

Gekoppelde stellingen

Er zijn nog geen gekoppelde stellingen

Gekoppelde artikels

Er zijn nog geen gekoppelde artikels

 

Er is nog geen overleg

Plaats een reactie


* Velden verplicht
Registreer nu of meld u aan zodat u niet telkens uw voornaam, naam en email hoeft op te geven